img1
      • img1

Εβδομάδα Ελληνικής Γλώσσας

Εβδομάδα Αφιερωμένη στην Ελληνική Γλώσσα

Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου 1857). Η ελληνική γλώσσα καλλιεργήθηκε από πολύ νωρίς, χάρη στη δημιουργία των έργων ποίησης, του δράματος, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της ρητορικής και της φιλοσοφίας, ώστε μπόρεσε αφενός να διατυπώνει λεπτές έννοιες – ως εκ τούτου να εκφέρεται μ’ ένα πλούσιο λεξιλόγιο -  και αφετέρου να δομείται πάνω σ’ ένα αυστηρό μορφοσυντακτικό σύστημα – δηλαδή να έχει σαφείς γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες. Η αίγλη και το κύρος της οδήγησαν στην ευρύτερη χρήση της στη διεθνή επιστημονική ορολογία, τόσο με μεταφορά αυτούσιων λέξεων (ειδικά στον χώρο της ιατρικής) όσο και με τη δημιουργία νέων λέξεων από ελληνικές ρίζες.

Η ελληνική γλώσσα είναι η μακροβιότερη ζωντανή γλώσσα παγκοσμίως! Στο μακρύ ταξίδι της στον χρόνο η γλώσσα μας εξελίχθηκε και μετασχηματίστηκε, δάνεισε και δανείστηκε, απέκτησε ποικιλίες και κοινές μορφές, διχάστηκε με τις καταστάσεις της διγλωσσίας και του γλωσσικού ζητήματος (λόγια - δημοτική), όμως πάντοτε αποτέλεσε το όχημα του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ταυτότητας. Αποτελεί τον φορέα της ταυτότητας των απανταχού Ελλήνων και το σημαντικότερο κομμάτι του υλικού και άυλου πολιτισμού μας.

Η Κοινή ελληνική γλώσσα που μιλούμε και γράφουμε οι Έλληνες όπου γης είναι η αδιάσπαστη «νοητή γραμμή» που μας συνδέει άμεσα και άρρηκτα με τις μεγαλύτερες στιγμές της ελληνικής σκέψης και γλώσσας και με τα μεγαλύτερα πετάγματα της σκέψης του ανθρώπου στην οικουμένη. Μας συνδέει με τον Όμηρο και τον Αισχύλο (ποιητές), με τον λόγο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη (φιλόσοφοι), με τα γραπτά του Θουκυδίδη και του Πλουτάρχου (ιστορικοί), με τους λόγους του Δημοσθένη (ρήτορας) και του Περικλή (πολιτικός), με τη γλώσσα του Ιπποκράτη (γιατρός) και του Πυθαγόρα (μαθηματικός), με το δημοτικό τραγούδι, με τον λόγο της Αγίας Γραφής. Στο πέρασμα του χρόνου υπήρξε καθοριστική η συμβολή της στην αποθησαύριση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος αγγίζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής: τις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες, τις περιηγήσεις. «Από τη εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα» γράφει ο Γιώργος Σεφέρης αποδίδοντας λιτά και παραστατικά τη διαχρονικότητα και τον συναισθηματικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Αυτή είναι η μεγάλη μας κληρονομιά! Αυτό είναι το προνόμιο για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι. Και η οφειλή μας είναι να τη σπουδάζουμε, να τη μαθαίνουμε, να τη διασώζουμε, να την αγαπάμε και να την αναδεικνύουμε στο αποτύπωμά μας στη ζωή. Ας μην ξεχνάμε πως «τα όρια της γλώσσας μας καθορίζουν τα όρια του κόσμου μας» (Wittgenstein). Αν σκεφτούμε πως η γλωσσική ένδεια υποσκάπτει αμείλικτα την κένωση της ίδιας μας της ύπαρξης και υπονομεύει κάθε μορφή επικοινωνίας, καταλαβαίνουμε την αξία της συστηματικής μελέτης της γλώσσας μας.

Την βδομάδα 5 -9 Φεβρουαρίου ορίσαμε να γιορτάσουμε στο Σχολείο μας την Ελληνική Γλώσσα. Πολλές δράσεις ετοιμάσαμε για την εβδομάδα αυτή. Διαγωνισμούς ορθογραφίας και αφηγηματικής τέχνης, κουίζ ερωτήσεων σχετικά με μορφοσυντακτικά και λεξιλογικά θέματα της γλώσσας μας, διάλεξη για την Κυπριακή Διαλέκτο, και μια σειρά από μικρά βίντεο που ανέβαιναν καθημερινά στη σελίδα του Σχολείου μας στο Facebook, στα οποία μαθητές και μαθήτριες μας παρουσίαζαν κάποιους κάνονές της γραμματικής και της ορθογραφίας μας. 

 

Μαρία Κυπριανού-Λεοντή

ΒΔ, Φιλόλογος

 

Ημερολόγιο Εβδομάδας Ελληνικής Γλώσσας

5η Φεβρουαρίου
Διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας στην πλατφόρμα kahoot!

Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν παιδιά του Γυμνασίου. Κονταροχτυπήθηκαν οι ομάδες και ανέβηκαν τα επίπεδα αδρεναλίνης, για να πατήσουν γρηγορότερα το κουμπί με την ορθή απάντηση! Τα ερωτήματα αφορούσαν μορφοσυντακτικά και ετυμολογικά θέματα από τη διδακτέα ύλη και των τριών τάξεων. Νικήτρια ομάδα οι εκπρόσωποι του Α01 που διεκδίκησαν και κέρδισαν πίτσα για όλη την τάξη!

Επειδή η τροφή δεν είναι μόνο πνευματική, ευχόμαστε στα παιδιά της Α01 καλή όρεξη και να συνεχίσουν την καλή δουλειά!

 

6η Φεβρουαρίου
Διάλεξη "Η κυπριακή, μια διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας"

Μια παρουσίαση με θέμα «Η Κυπριακή Διάλεκτος- συγχρονία- διαχρονία» έκανε σήμερα ο Φιλόλογός μας Χαράλαμπος Χριστοδούλου! Αρχικά η διευκρίνιση των όρων γλώσσα-διάλεκτος-ιδίωμα ήταν βοηθητική για την εξέλιξη του συλλογισμού μας για την κάθε γλωσσική μας επιλογή. Μεγάλη συζήτηση ανοίξαμε στη Βιβλιοθήκη μας για την αυτονομία της κάθε γλώσσας και για τις αρχές της Γλωσσολογίας!

 

7η Φεβρουαρίου
Έκθεση Βιβλίου σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Βενέλιον

Σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Βενέλιον διοργανώσαμε έκθεση βιβλίου! Ήταν μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για βιβλία, για να αναφερθούμε στα είδη τα λογοτεχνικά και την εκδοτική παραγωγή γενικότερα! Τα παιδιά εστίασαν την προσοχή τους στις εικονογραφημένες ιστορίες (τα graphic novels) και στα αστυνομικά μυθιστορήματα! Τα παιδιά του Γυμνασίου στάθηκαν στα μυθιστορήματα για παιδιά και νέους, ενώ τα παιδιά του Λυκείου στα ιστορικά μυθιστορήματα και στις ποιητικές συλλογές.

 

8η Φεβρουαρίου
Διαγωνισμός Ορθογραφίας

Διαγωνισμό Ορθογραφίας είχαμε στη Βιβλιοθήκη μας! Ο διαγωνισμός έγινε το δεύτερο διάλειμμα και συμμετείχαν είκοσι παιδιά! Περιλάμβανε υπαγόρευση λέξεων και κειμένου, εντοπισμό λαθών σε λέξεις και διόρθωσή τους. Τον διαγωνισμό οργάνωσαν με επιτυχία οι φιλόλογοι Θέκλεια Ευρυβιάδου και Γιάννα Ιωάννου.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι φιλόλογοι: Θέκλεια Ευρυβιάδου, Γιάννα Ιωάννου και Χαράλαμπος Χριστοδούλου.

Αλάνθαστες είναι οι καρτέλες της Βασιλείου Ελένης (Β01) για το Γυμνάσιο και του Δημητρίου Χαράλαμπου (Β1) για το Λύκειο.

Μπράβο σας!!!

 

9η Φεβρουαρίου
Διαγωνισμός "Αφήγηση Ιστορίας"

Παιχνίδια «αφήγησης ιστορίας» παιξαμε το β´ διάλειμμα με τα παιδιά του Λυκείου και της Τεχνικής Σχολής. Τα παιδιά λειτούργησαν σε δυάδες. Αφού μάζεψαν τις λέξεις που θα χρησιμοποιούσαν στην ιστορία τους με τα «ζάρια αφήγησης» και επέλεξαν κάρτες έμπνευσης από το κλασικό παιχνίδι dixit, έγραψαν τις δικές τους ιστορίες. Οι ιστορίες θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή και θα έχουμε την ανακοίνωση της καλύτερης ιστορίας!

 
var x = theme-edit.lastModified; }