img1
      • img1

Ιστορικό Σχολείου

Ιστορικό Σχολής Ομόδους  (1953 - μέχρι σήμερα)

Ιστορικό Σχολής Ομόδους  (1953 - μέχρι σήμερα)

Η Σχολή Ομόδους  ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1953 με πρωτοβουλία του τότε Επισκόπου Πάφου, κυρού Φωτίου και  έχει ως Έμβλημα και Σφραγίδα της τον Τίμιο Σταυρό.

Όταν ιδρύθηκε το 1953, οι ρίζες της προϋπήρχαν,  αφού το 1796  ιδρύθηκε και λειτούργησε η περίφημη Ελληνική Σχολή Ομόδους. Πρώτος διδάσκαλος υπήρξε  ο ίδιος ο Ηγούμενος της Μονής Τιμίου Σταυρού, Οικονόμος Δοσίθεος.

Η Σχολή άκμασε στα σκοτεινά και δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τον Ιούλιο του 1821, όμως, όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, ο Οικονόμος Δοσίθεος καρατομήθηκε (αποκεφαλίστηκε) μαζί με τους άλλους αρχιερείς της Κύπρου από τους Τούρκους. Τότε άρχισε και η παρακμή της Μονής, με αποτέλεσμα η Σχολή να αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της.

Στη συνέχεια, την Ελληνική Σχολή διαδέχτηκαν οι Σχολές του Αρρεναγωγείου και Παρθεναγωγείου γύρω στο 1880. Το 1907 ιδρύθηκε και πάλιν η Ελληνική Σχολή, η οποία διέκοψε τη λειτουργία της  για οικονομικούς λόγους, αλλά επαναλειτούργησε κατά τη σχολική  χρονιά 1916 - 1917.

Από τότε και μέχρι το 1952 το Όμοδος παρέμεινε χωρίς Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης. Ο τότε Μητροπολίτης Πάφου Φώτιος, λοιπόν, συνέβαλε στην ίδρυση του Γυμνασίου Ομόδους, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του με το όνομα  «Ελληνικό Γυμνάσιο Ομόδους», αρχικά με τρεις τάξεις και στεγαζόταν στα κελιά του Μοναστηριού.

Η έναρξη, όμως, του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955 - 1959 εναντίον των Άγγλων δυσκόλεψε το  έργο της Σχολικής Εφορείας, επειδή οι Άγγλοι διψούσαν για εκδίκηση, λόγω του εντοπισμού κρησφύγετου στο Όμοδος και τη σύλληψη ανταρτών που βρίσκονταν σε αυτό. Ακόμη, η Αγγλική Κυβέρνηση αποφάσισε να μην πληρώνει  το Διδακτικό  Προσωπικό των Σχολείων,  γιατί δεν διέθετε χρήματα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι Ομοδίτες, τότε, μετέφεραν και στέγασαν τη Σχολή στη Μητροπολιτική κατοικία και πλήρωναν το Διδακτικό Προσωπικό από δωρεές της Εκκλησίας και από εράνους. Με αυτόν τον τρόπο, το Γυμνάσιο Ομόδους κατάφερνε να συνεχίζει τη λειτουργία του παρά τα πολλαπλά προβλήματα. Με τη λήξη του Απελευθερωτικού Αγώνα το 1959, άρχισε η ανέγερση του νέου κτηρίου με τη βοήθεια  της Κυπριακής Κυβέρνησης  και του Υπουργείου Παιδείας. Το 1964 το Γυμνάσιο Ομόδους ολοκληρώθηκε πια σε εξατάξιο σχολείο που λειτούργησε έτσι μέχρι τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Αναντίρρητα, οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες προς όφελος των μαθητών και μαθητριών Ομόδους και των γύρω χωριών αναβάθμισαν το Γυμνάσιο Ομόδους κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, τόσο σε κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, όσο και με τη δημιουργία νέου τμήματος. Με εισηγήσεις των τοπικών φορέων και της Σχολικής Κοινότητας του Γυμνασίου κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 προς τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Κώστα Χαμπιαούρη  δημιουργήθηκε και Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή, η οποία άρχισε τη λειτουργία της κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 με το τμήμα Αμπελουργίας - Οινολογίας. Το νεοσύστατο τμήμα δέχεται μαθητές και μαθήτριες από όλη την Κύπρο. Ως εκ τούτου, το Γυμνάσιο Ομόδους έχει μετονομαστεί σε Σχολή Ομόδους (Γυμνάσιο - Λύκειο - Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση).

Στις 5/06/2016 ο Έφορος Εταιριών έδωσε την έγκρισή του για τη δημιουργία του «Σωματείου Στήριξης του Γυμνασίου Ομόδους», το οποίο θα μετονομάστηκε σε «Σωματείο Στήριξης της Σχολής Ομόδους».

Το Σωματείο εργάστηκε άοκνα για 4 χρόνια και σε συνεργασία με άτομα και/ή διάφορους φορείς προσέφερε δωρεάν φορητούς Υπολογιστές για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης Γυμνασίου, δωρεάν μεταφορά των μαθητών και μαθητριών με λεωφορεία από και προς τη Σχολή, δωρεάν σίτιση των μαθητών και μαθητριών, δωρεάν είδη ένδυσης (πουκάμισο, φόρμα, παντελόνι, φούστα) των μαθητών και μαθητριών, μέρος υποτροφίας για σπουδές στους τελειοφοίτους και τις τελειόφοιτες της Σχολής. Το Σωματείο σταμάτησε τη δράση του το 2020.

 

 
var x = theme-edit.lastModified; }